Türk Eğitim Gazetesi
29.03.2024
Haber Detayı

Sağlık alanında eğitim verecek yeni bir Üniversite geliyor! Sağlık Bilimleri Üniversitesi


2016-2017 Eğitim döneminde öğrenci almaya başlayacak olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi hakkında bilgi almak istedik. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl; “Bir yılın sonunda biz Türkiye’nin en fazla yayın yapmış üniversitesi olmak durumundayız. İkinciliği asla kabul edemeyiz, onun dışında araştırma bakımından en fazla araştırmayı yapan üniversite olmamız lazım. Bizim tıp alanında, sağlık alanında, sağlığın diğer alanlarında bulunduğumuz binanın misyonuna uygun hareket etmeliyiz.” dedi.
Öncelikle Sağlık Bilimleri Üniversitesindeki yeni görevinizde başarılar dileriz. Sizi kısaca tanıyabilir miyiz? 

1958 Trabzon Sürmene doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesinden askeri doktor olarak mezun oldum. Ankara GATA'da iç hastalıkları ve kardiyoloji ihtisası yaptım. ABD'de Washington DC'de eğitim gördüm. Ağrı ve Ankara Mevki Askeri Hastanelerinde çalıştım. GATA'da Yardımcı Doçent olarak görev yaptım. Bursa Yüksek İhtisas Hastanesine atandım. Doçent olarak, KTÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalında Öğretim Üyeliği ve Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı yaptım. 2002'de Profesör oldum. Yüzden fazla araştırması ve makalesi ulusal ve uluslararası yayınlarda yer aldım. 22 ve 23. Dönemde Trabzon Milletvekili seçildim. 22 ve 23. Dönemde TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığı görevinde bulundum. 24. Dönemde aynı Komisyonun Başkanlığına yeniden seçildim. 23. Dönemde TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesinin kurulmasına öncülük ettim ve Başkanlığını üstlendim. İyi düzeyde İngilizce biliyorum evli ve 3 çocuk babasıyım.

Sağlık Bilimleri Üniversitesinin kuruluş amacı ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Sağlıkta özellikle uzmanlık eğitimine farklı bir bakış açısı getirilmek üzere kurgulandı. Görevlerinden birisi budur diyebiliriz. Kabaca Türkiye’deki tüm asistanların yarısını üniversiteler eğitiyor diğer yarısını Sağlık Bakanlığı eğitim hastaneleri diyebiliriz. Değişik eğitim hastaneleri değişik ekollerde insanlar eğitiyorlar kimisinin personeli fazla, kimisinin az, kimisinin personele göre asistanı fazla, kimisinin az böyle bir farklı unsurlar söz konusu. Biz bu eğitimi bir üniversitenin tek çatısı altında toplamış oluyoruz. Bir diğer önemli hususta; üniversitelerde teorik eğitim pratiğe göre biraz daha iyi ama Sağlık Bakanlığı Eğitim hastanelerinde pratik eğitim biraz daha iyi. Teorik eğitim ikinci planda kalmış görünüyor. Biz bunların her ikisini de daha yükselterek sağlık eğitiminde farklı bir bakış açısı getireceğiz önemli şeylerden birisi bu. Bunun dışında özellikle Kanunun üniversitemize verdiği ve belki de ilk defa kullanılacak olan bir yetki olarak yurtdışında eğitim müesseseleri açacağız. Bizden sağlık eğitimi bakımından yardım bekleyen dost, kardeş ülkeler var. Bunlar Ortadoğu ülkeleri de olabilir, Almanya gibi Avrupa ülkesi de olabilir. Buralarda da sağlıkla ilgili farklı eğitim müesseseleri kurabilme imkanına kavuştuk ve bunu inşallah sağlayacağız, gayret ediyoruz. Tabi ki bunun yanı sıra lisans ve ön lisans tarzında klasik üniversitelerin vermiş olduğu eğitimleri vermeye çalışacağız. Bir diğer önemli misyonumuz’da bu üniversitenin ana binası olarak kullandığımız Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane nin restore edilerek aslına uygun haline getirmek. Yaklaşık 100-120 yıl sonra yeniden eski güzelliğine, ihtişamına kavuşturulması için gayret gösteriyoruz. Bütün bunları birleştirdiğimiz zaman halen Türkiye’nin 16 ayrı İlinde 55 ayrı eğitim hastanesinden oluşan, kadrosu tamamlandığında bir yıl içinde 2000 nin üzerinde Öğretim Üyesi olacak olan devasa bir üniversiteden bahsediyoruz. Bunların biriktireceği yayınla geliştireceği araştırma sonuçları, patentler, buluşlar metotlar ülkemizde farklı bir sağlık başarısına imza atacak gibi görünüyor.

Üniversitenin şu anda bulunduğu mekan, çok özel tarihi dokuya sahip kısaca tarihçesinden bahseder misiniz?

Üniversitemiz, mevcut binamız 1903 yılında Sultan Abdülhamit tarafından Osmanlı coğrafyasına sağlık profesyonelleri, sağlık elemanları, yetiştirilmek üzere kurulmuş bir bina. Bu bina Abdulhamit’in doğum günü olan 6 Kasım’da açılmıştır. Bizde bunu vesile kılarak 6 Kasım 2015 tarihinde açılış töreni yaptık. Bundan sonraki yıllarda da bunu tekrar edeceğiz inşallah. Üniversitemiz 54. 000 m² kapalı alanı olan büyük bir bina ama burada şimdi Marmara üniversitesinin öğrencileri olduğu için ve aynı zamanda restorasyon programına alındığı için bir takım sıkıntılarımız olacağı da aşikar ama buna değer çünkü bu binanın mutlaka gelecek yıllara,  gelecek yüzyıllara daha sağlıklı bir şekilde ulaştırılması lazım, bununla ilgili Kültür Bakanlığı ile Sayın Bakanımız Nabi Avcı beyle protokol imzaladık. Buranın restorasyon ihalesini Kültür Bakanlığı üzerinden yapacağız, gerekli mali kaynağımız var. Bu konularda ve hepsinde Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimizi arz ediyoruz, çünkü onun bizatihi talimatlarıyla hem bu üniversite kuruldu hem de bu binanın tahsisi kanunla bize üniversitemize yapıldı. Hem de binanın restorasyonu için gerekli olan mali kaynak aktarılmış oldu.

Sağlık Bilimleri Üniversitesinin bölümleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Üniversitemizin Tıp Fakültesi, Hemşirelik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Yaşam Bilimleri Fakültesi adları ile kurulmuş 6 Fakültesi mevcuttur. Önümüzdeki zamanlarda açılacak Mühendislik Fakülteleri ve Mimarlık Fakültesi içinde müracaat edilmiştir. Ayrıca Bünyemizde SHMYO (Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu) bulunmakta ve 10 Adet Programla (Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı, Ameliyathane Hizmetleri Programı, Anestezi Programı, Elektronörofizyoloji Programı, Yaşlı Bakım Programı, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Programı, Eczane Hizmetleri Programı, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Programı, Patoloji Laboratuvar Teknikleri Programı, Otopsi Yardımcılığı Programı) 2016-2017 Öğretim yılında eğitime başlıyor. Sağlık Bilimleri Fakültesinde de 6 Adet bölümde (Ebelik Bölümü, Beslenme Diyetetik Bölümü, Çocuk Gelişimi Bölümü, Sosyal Hizmet Bölümü, Sağlık Yönetimi Bölümü) eğitime başlayacağız. Sağlık Bilimleri Enstitüsü ile ilk etapta 100 adet lisansüstü öğrenciye hizmet vereceğiz. Daha sonrasında ise Biyoteknoloji Enstitüsünün kuruluşunu gerçekleştireceğiz.

Üniversitenizin sağlık alanında eğitim veren diğer üniversiteler ile arasındaki farklılıkları nelerdir?

Diğer üniversitelerin 1 bazılarının 2 tane tıp fakültesi olan ve 2 tane hastaneyi sağlık uygulama araştırma merkezi olarak kullanan üniversitelerimiz var. Bunlar da çok az. İstanbul ve Ankara da 1’er tane bunların 2’şer hastanesi var en fazla. Afiliye olan  üniversiteler var onlarda bir-iki hastaneyle sınırlı, ama biz 55 eğitim hastanesi ile 16 ayrı şehirde yani çok farklı bir yapılanma içerisindeyiz. Bir diğer önemli husus, klasik üniversitelerimizden farkımız onların kadroları kendi ana bilim dallarına atanıyor. Biz ise hastanelere atıyoruz. Ana bilim dallarını hastanelerden geri besleme suretiyle yani hastanelerde ana bilim dallarına görevlendirme suretiyle ana bilim dallarını oluşturacağız. Dolayısı ile gelen her Öğretim Üyesi ana bilim dalınının Öğretim Üyesi olmayacağı için ana bilim dallarında öyle bazı üniversitelerde olduğu gibi hormonlu, şişme bir yapı, çirkin bir yapı olmayacak. Bizim ana bilim dallarımızda asli görevi olan temel tıp haricinde hiç kimse olmayacak. Bütün Öğretim Üyelerimiz kendi hastanelerinde görevli olacaklar, orada çalışacaklar ama aynı zaman da bunlardan bir kısmını ana bilim dallarında görevlendirerek öğrenci eğitiminde ve hem öğrencilerin hem de asistanların eğitim programlarının dizayn edilmesinde görev yapacaklar. Dolayısı ile diğer üniversitelerden biz çok farklı pozisyondayız. Bir diğer önemli farklılığımız onların kendilerine mahsus sağlık tesisleri, hastaneleri var. Bizim olmayacak, üniversitemizin kendine ait bir hastanesi olmayacak en önemli farklılıklarımız bu, Yurt dışında eğitim imkanı olması diğer üniversitelerden bizi ayıran en önemli öznelliklerden birisi.

Alternatif Tıp alanında çalışmalarınız olacak mı?

Alternatif tıp alanında dediğimiz zaman aslında buna alternatif demeyelim de Tamamlayıcı ve Geleneksel Tıp diyelim. Bunun içinde hacamat tan tutunuzda tıbbı nebeviye kadar çok geniş bir alan var. Biz burada da ülkemizin ihtiyaçlarını dikkate alarak geçmişte yapılan tedavileri ve geleneksel tedavileri bizim bugüne nasıl uyarlayabilir izin gayreti içerisinde olacağız.  Bunun için hızlı davrandık özellikle ülkemizde çok bilinmeyen Uygur tıbbı gibi diğer tamamlayıcı tıpla konulara ilaveten bu konularla ilgili hocalarımızı da bünyemize kattık. Yakın gelecekte çok ciddi yani bütün dünyanın kabul edeceği standartta çalışmalar yapacağız. Tamamlayıcı ve Geleneksel Tıp açısından yani ben yaptım oldu mantığından, ilmi standartlara getirilmiş bir çalışma düzeni kurmak istiyoruz. Bunun içinde gerekli hazırlıkları yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki süreç içerisinde bunu başarmış olacağız.

5 yıl sonra nasıl bir Üniversite hedefliyorsunuz?

Bu yıldan itibaren şöyle düşünüyoruz; bir yılın sonunda biz Türkiye’nin en fazla yayın yapmış üniversitesi olmak durumundayız, olmamız lazım. İkinciliği asla kabul edemeyiz, onun dışında araştırma bakımından en fazla araştırmayı yapan üniversite olmamız lazım, bunun bizim tıp alanında, sağlık alanında sağlığın diğer alanlarında bu binanın misyonuna uygun hareket etmeliyiz. Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Ebelik Hemşirelik, Sağlık Memurluğu, Teknisyenlik, Teknikerlik ve Hasta bakıcılık gibi çok ciddi geniş bir eğitim portföyümüz olacak.  Yılda 2 000 kişiyi asistan olarak başlatmayı düşüyoruz. Her yıl başlayacak bu 2 000 kişiye mutlaka bir tez vermemiz gerekiyor. Uzmanlarda bahsediyorum, öğrencilerden bahsetmiyorum Tıptaki uzmanlık yapanlardan bahsediyorum. 2.000 uzmanlık öğrencisine 1 Tez 4 tane Araştırma yani 5 konu vermiş olmamız lazım. 2 000*5 ₌ 10 000 tane bizim çalışmamız olacak bu yıl başlayanlara gelecek yıl başlayanlara da 10 000 ondan sonra başlayanlara da yani her yıl 10 000 çalışma planlıyoruz bunun 5 yıl sonraki hedefi 50 000 çalışma. 50 000 çalışmadan bizim çıkaracağımız çok ciddi uluslararası başarı öyküleri olacaktır, patentler olacaktır, buluşlar olacaktır bunlar yurt içinde yapmış olduğumuz sadece tıpta uzmanlık öğrencilerine yani bizim eski tabirle asistanların ürünleri olacak ama bunun dışında öğretim üyelerimizin çalışmaları olacak. Hocalarımızın ortak çalışmaları olacak. Kurumlar arası ortak çalışmalar olacak bunun yanı sıra tabi ki diğer öğrencilerin çalışmaları olacak bunların hepsine sadece tıpla ilgili değil Diş hekimliği ve Eczacılığı da önümüzdeki yıl devreye koyacağız. Bunları da hesaba kattığımız zaman Hemşirelik, Ebelik bunlarda çok ciddi innovatif çalışmalar var. Bunların hepsini biz mali olarak destekleyeceğiz bir asistan bize geldiğinde bizde bir şeyler yapmaya çalıştığında biz mali olarak destek vereceğiz. Bunun için biz tabi ki daha ileriki dönemde Sağlık Tekno Kenti kurmak istiyoruz. Sağlık Tekno Kenti kurduğumuz zaman bu Tekno Parkların özellikleri malum burada sadece sağlıkla ilgili Ar-Ge Araştırma Geliştirme inovasyon projeleri üreteceğiz bununla ilgili de ciddi hazırlıklarımız var. Sağlık yazılımı ve bu konudaki gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Sağlık yazılımında biz özellikle kısa sürede ciddi adımlar atmayı hedefliyoruz. Aynı zaman da tabi ki Biyomedikal konularında ve Tıbbi bilişimin diğer alanlarında çok ciddi adımlar atacağız. 5 Yılın sonunda Türkiye’nin önemli bilimsel bazda sağlık ihtiyaçlarını gideren çok ciddi başarı elde etmiş üniversite olacağız diye düşünüyorum. Bu arada tabi değişik Simülasyon Merkezleri, Eğitim Merkezleri uluslararası manada Hayvan Deneyleri yapılabilen Eğitim Merkezleri kurma ve onları geliştirme aşamasındayız.
Tabi ki bu manada bizi destekleyen herkese başta Cumhurbaşkanımız tabi ki Sağlık Bakanımız, Kalkınma Bakanımız, Maliye Bakanımıza, Kültür Bakanımıza, Milli Eğitim Bakanımıza ve bu konularda desteklerinden dolayı Başbakanımıza bütün hükümet üyelerine teşekkür ediyoruz çünkü bunların hepsi neticede diğer kurumlarla işbirliği yapılarak yapılabilen şeyler. Ben tekrar bizim saflarımızda eğitime katılacak olan öğrencilerimize başarılar diliyorum. Yeni ufuklar onların olacak inşallah. Geçmiş ile Geleceği birlikte düşünüyoruz, Gelenekçiyiz ama aynı zamanda Yenilikçiyiz. Gelenekçi ve Yenilikçi Üniversiteyiz diye sözlerimi tamamlamak istiyorum. Öğrencilerimize başarılar diliyoruz, bizi tercih etmeleri için çok önemli nedenleri var çünkü Öğrencilerin en önemli ihtiyacı ulaşım. Üniversitemiz Devlet üniversitesi bunun imkanları var. İstanbul da Devlet üniversitesi olmanın büyük imkanları var.
1-İstanbul un en merkezi yerindeyiz
2-Haydarpaşa bugün demir yoluyla, deniz yoluyla, kara yoluyla, Marmaray’la, Avrasya tüneliyle, Boğaz köprüsüyle adeta ulaşımın sorunsuz olduğu bir nokta. Elbette ki Havaalanı olarak ta düşündüğünüz zaman Sabiha Gökçen buraya yarım saat Atatürk havalimanı uzak görünüyorsa bile Metro ile Kazlıçeşme’den buraya yarım saatte gelebiliyorsunuz. Her iki havaalanına yarım saat mesafede olan bir Üniversiteyiz. Deniz yoluyla da her an ulaşım mümkün, Kara yoluyla zaten mümkün, Demir yoluyla mümkün böyle bir ulaşım imkanları da öğrencilerimize de çok büyük rahatlık sağlayacak. Yurt imkanları civarda zaten mümkün onlarda Devletin imkanlardan veya özel imkanlardan yaralanabiliyor ama her şeyden önce Eğitim kadrosu olarak çok kaliteli bir kadro kurmak durumundayız ve öğrencilerin bu tarihi mekanda bu tarihi binada geleceğe bakışlarının çok farklı olacağını düşünüyorum onun için biz Farklı Üniversiteyiz diyoruz. Geçmişi burada birlikte yaşayalım, Geçmiş ile Geleceğe birlikte yürüyelim. Bu binanın farklı özellikleri var bu bina bize hem tarihi hem tıbbı hatırlatan bir bina olarak öğrencilerimizin bunda burada tercihlerinde rol oynayacağını düşünüyorum. Öğrencilerimize tekrar başarılar diliyorum.

/>

Prof. Dr. İsmail Yüksek: Üniversitemizin amacı bilgi çağının insanını yetiştirmektir.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof....

13.07.2016
/>

UTM Malatya Rehber Buluşmaları yapıldı

Burak Kılanç, Nişantaşı Üniversitesi AR-...

13.07.2016
/>

UTM Aydın Rehber Buluşmaları yapıldı

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ni...

13.07.2016
/>

Antalyalı Rehber Öğretmenler Burak KILANÇ ile buluştu

Antalya İli Rehber öğretmenlerini ve RAM...

13.07.2016
/>

Elif Gizem Akkaya’yı ölümsüzleştirdiler

TED Üniversitesi’nin öğrencileri, öğrenc...

13.07.2016
/>

Türkiye'nin Eğitim Geleceği Vizyonuna Şanlıurfa Yatırımı

Eğitim açısından dezavantajlı konumdaki ...

13.07.2016
/>

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinden Başarıya Burs Sözü

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’ne...

13.07.2016
/>

Nişantaşı Üniversitesi’nin Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu için 2 bin kişi başvurdu

Yeni açılacak 3 BESYO (Beden Eğitimi Ve ...

13.07.2016
/>

Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Hastanesi Eylül 2016’da açılıyor

Yükseköğretimdeki 17’nci yılını geride b...

13.07.2016
/>

DNA Ameliyatı Çalıştayı Üsküdar Üniversitesi’nde gerçekleştirildi!

DNA hasarıyla zararlı protein üretimine ...

15.06.2016
/>

ODTÜ, güneş enerjisinin geleceğini konuşmak için Prof. Martin A. Green’i ağırladı

Güneş Enerjisi konusunda dünyanın en iyi...

15.06.2016
/>

TRT ÇOCUK’TAN KARNE HEDİYESİ!

TRT Çocuk’un yeni mobil uygulaması ile R...

15.06.2016
/>

"YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAM ATLASI" UYGULAMASI KULLANIMA AÇILDI

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca hazır...

13.06.2016
/>

İş hayatında X ve Y kuşağının kişilik özellikleri aynı, yöntemleri farklı!

Assessment Systems tarafından geliştiril...

13.06.2016
/>

Evde çikolata keyfi

Mutluluk hormonunu harekete geçirmek içi...

13.06.2016
/>

Kats Sahne'de Nisan Ayında seçtiğimiz 2 oyun

Alternatif performansların yenilikçi adr...

13.06.2016
/>

Türk Eğitim Vakfı'nın Yeni Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı Oldu

Türk Eğitim Vakfı’nın 21 Mart Pazartesi ...

13.06.2016
/>

Hanri Benazus "Atatürk ve Kadın" konulu fotoğraflarıyla TED Rönesans Koleji'ndeydi

TED Rönesans Koleji 7-10 Mart tarihleri ...

13.06.2016
/>

Arel Üniversitesi'nden Yüzyılın Sorununu Çözecek Dev Bir Merkez

Türkiye’de ilk kez İstanbul Arel Ünivers...

13.06.2016
/>

18.REHBERLİK SEMPOZYUMU

Türkiye’de rehberlik servisleri, sorunla...

13.06.2016
/>

Plato MYO, genç aşçıları sektöre kazandırıyor

Alanında uzman eğitmen kadrosuyla her yı...

13.06.2016
/>

BİZ ÇOCUĞUZ, ROBOT DEĞİL!

İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği (İG...

13.06.2016
/>

Cafe 4 Kids Playshop İngilizceyi oyunla öğretiyor

Café 4 Kids Playshop, İngilizceyi oyunla...

13.06.2016
/>

Türkiye nin ilk Fitoterapi Merkezi Bezmialem Vakıf Üniversitesi nde açıldı

Türkiye’nin YÖK onaylı ilk Fitoterapi Me...

13.06.2016
/>

SURİYELİ MÜLTECİLER İSTANBUL ZİRVESİ'NDE MASAYA YATIRILDI

Amerikan Bilimler Akademisi bünyesindeki...

13.06.2016
/>

Anadolu Grubu'ndan Adel Kalemcilik için 77 milyon TL yatırım

Türkiye kırtasiye sektörünün lider marka...

13.06.2016
/>

Travmatik yaşantılar çocuğa nasıl anlatılmalıdır?

Günlük yaşantımızda daha çok duymaya baş...

13.06.2016
/>

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ'NDEN SAÇ KAYBINA YENİ ÇÖZÜM

Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomüh...

13.06.2016
/>

TRT Çocuk'un Çarpıcı Reyting Başarısı!

%100 ÇOCUK sloganıyla yola çıkan Türkiye...

11.05.2016

 

 

 

   Web Tasarım Poyraz Medya

Son 3 Sayı